KÓKUSZTEJ, KÓKUSZOLAJ, KÓKUSZKRÉM, KÓKUSZVÍZ - MI A KÜLÖNBSÉG?

A kókuszkrém

A kókuszkrém nagyon hasonlít a kókusztejre, de sokkal kevesebb vizet tartalmaz. Az eltérés tehát jórészt a sűrűségben van. A kókuszkrém sűrűbb, zsírosabb, pasztaszerű, míg a kókusztej folyékonyabb. A kókuszkrémet sokszor használják főzéshez a tejszín helyettesítőjére. A kókuszkrémet magában a kókusztejben is megtaláljuk. Kókuszkrémet mi magunk is készíthetünk, ha 1 rész kókuszreszeléket, 1 rész vízben vagy tejben addig forralunk, amíg habos nem lesz, majd egy szitán addig nyomkodjuk, amíg annyi folyadékot kipréselünk belőle, amennyit csak lehetséges. Így kapjuk meg a kókusztejet, amit még hűteni és állni kell hagyni, mivel így a kókuszkrém kiül a kókusztej tetejére. A kókuszkrémet sok desszerthez és italhoz is felhasználják, például a Pina Coládához is.

Kókusztej, kókuszolaj, kókuszkrém, kókuszvíz - mi a különbség?

A kókuszvíz

A kókuszvíz a fiatal kókuszdió belsejében található folyadék. ez a folyadék arra szolgál, hogy a kókuszdió fejlődése során minél vastagabb belső hús képződjön benne. A kókuszvíz régóta közkedvelt ital a trópusokon, különösen Indiában, Délkelet-Ázsiában, Óceániában, Afrikában és a Karib-tengeren, ahol a kókuszvíz rendelkezésre áll friss, konzerv vagy üveges formában is. A kókuszvizet gondosan csomagolják és sok helyen értékesítik. Ezek általában ázsiai kókuszdióból készülnek, melynek zöld héját eltávolítják, a maradékot pedig műanyag fóliával körbetekerik. A trópusokon ezeket a termékeket számos utcai árusnál megtaláljuk, akik örömmel vágják fel a diókat, hogy megbizonyozhassunk a kókuszvíz frissességéről. A kókuszvizet egyébként dobozos formában, tetra pakban vagy műanyag palackban is forgalmazzák, melynek szavatossági ideje 24 hónap.

Az elmúlt években a kókuszvíz mint természetes energiaital került be a köztudatba magas ásványi anyag tartalma miatt. A kókuszvíznek alacsony a zsírtartalma, kevés szénhidrátot, kalóriát és nátriumot tartalmaz. Voltak olyan esetek is, mikor a kókuszvizet intravénás folyadékpótlásra is használták a fejlődő országokban, ahol az orvosi só elérhetetlen volt.

Kókusztej itt!

Kókusztejpor instant300g (Vegabond)

Kókusztejpor instant 300g (Vegabond)

Ajánlott reggeli italok, sütemények, levesek, turmixok és koktélok elkészítéséhez.

Ár: 2280 Ft
Megnézem
Népszerű

Trigramm kókusztejpor300 g

Trigramm kókusztejpor 300 g

Kazeinmentes kókusztejpor főzéshez, turmixokhoz, kávéhoz

Ár: 1590 Ft
Megnézem
Még nem érkezett értékelés. Légy te az első!