Kókusztej

FŐZÉS A KÓKUSZTEJJEL

(0/0)

A kókusztejjel az indonéz és a thai konyhában meglehetősen sűrűn találkozhatunk, de mi magunk is megfőzhetünk vele bármilyen ételt.

A kókusztej gyakori összetevője ezenkívül számos trópusi konyhának, megtaláljuk a burmai, kambodzsai, filippínó, indiai, indonéz, maláj, szingapúri, Sri Lanka-i, thaiföldi és vietnami, valamint a brazil, a karibi, a polinéz és a csendes-óceáni szigetek ételei között.

Fontos tudni, hogy a fagyasztott kókusztej általában hosszabb ideig marad friss, ami fontos az ételek szempontjából, hiszen a kókusz íze nem dominálhat a curry és más fűszeres ételek intenzív ízével szemben, vagyis sokszor nem kell belőle sokat felhasználni, így a maradékot érdemes lefagyasztani.

Kokusztej-fozes

A kókusztej az alapja sok indonéz, malajziai, thaiföldi és Sri Lanka-i curry ételnek. Ahhoz, hogy a curry megfelelően krémes legyen a kókuszt először jól át kell főzni, hiszen a magas hő által lebontható a tej és a tejszín és lehetővé válik, hogy az olajat szétválasszuk. Ehhez utána curry pasztát adunk és fűszerezzük, majd húsokhoz, zöldségekhez és köretekhez tálaljuk.

Indonéziában a kókusztej és a rizsliszt a fő összetevője a hagyományos serabi torának. Brazíliában pedig (többnyire északkeleten) általában a tenger gyümölcseivel (rákokkal, halakkal) készítik el a kókusztejet, de ragukban és desszertekhez is felhasználják. Néhány fogás Bahiában hagyományosan kókusztej és pálmaolaj keverékével készül.

A konzerv kókusztej tápértéke 100 grammban

  • Energia: 824 Kj (197 kcal)
  • Szénhidrát 2,81 g
  • Zsír 21,33 g - 18,915 g telített
  • Fehérje 2,02 g
  • C-vitamin 1 mg (1% RDA)
  • Kalcium 18 mg (2% RDA)
  • Vas 3,30 mg (25% RDA)
  • Magnézium 46 mg (13% RDA)
  • Foszfor 96 mg (14% RDA)
  • Kálium 220 mg (5% RDA)
  • Nátrium 13 mg (1% RDA)

Ha elkezdjük használni a kókusztejet, akkor hamar meglátjuk, hogy mennyivel krémesebbek, lágyabbak lesznek tőle ételeink, análkül, hogy azoknak kókuszaromájuk lenne. Ne habozzunk tehát, hanem próbáljuk ki a kókusztejet és ismerjük meg az ételek új ízeit.

Tikka Masala - kókusztejjel

A tikka masala egy enyhén csípős curryétel, melyet a britek előszeretettel fogyasztanak, annak ellenére, hogy az étel eredetije egy indiai fogás. Viszont annyiféle változata ismert már, hogy lehetetlen megállapítani, hogy milyen jellegű az étel. Nekem leginkább valami thai fogásra emlékeztet kókuszos íze miatt.

Egy ízletes curryétel kókusztejjel - csirke tikka masala

Hozzávalók (2 személyre)

  • 2 csirkemell
  • 1 fej vöröshagyma
  • 1 csokor friss petrezselyem
  • 1 darab friss chili
  • 1 fél konzervnyi paradicsom
  • 200 ml kókusztej
  • olívaolaj és egy diónyi vaj
  • fűszerek: só, bors, gyömbér, fűszerpaprika, cayenne bors, koriander

Elkészítése:

1. Egy serpenyőben olajat hevítek és hozzáadom a vajat.

2. Az olajban megpirítom az apróra vágott hagymát, a felaprított petrezselymet, a felkarikázott chilit és egy csipet gyömbért szórok az egészre.

3. Miután kellemes színt kapott a hagyma, belerakom a serpenyőbe az apróra kockázott csirkehúst és fűszerezek: egy csipetnyi só, bors, koriander, fűszerpaprika és cayenne bors kerül bele.

4. Jól átforgatom az egészet, hogy a csirkemell beszívhassa a fűszereket és ráöntöm a paradicsomkonzervet, valamint a kókusztejet.

5. Még felöntöm 2 dl vízzel, felforralom, utána mérséklem a lángot és kb 20 percig gyöngyöztetem, amíg sűrű szaftja lesz és a hús is megpuhul.

6. Rizzsel tálalom.

Értékelés
(0/0)
Értékelés Írása
Ez a név fog megjelenni a hozzászólásodnál!
Pl.: Nagyon egészséges, jó ár, stb.
Pl.: Csomagolás, kevésbé hatásos, stb.
Minimum 20 karaktert írj! Az elküldött értékelés perceken belül megjelenik az oldalon! (Kötelező).