Kókusztej

Kókusztej recept

(0/0)

Receptek kókusztejjel 
 

Mi finomságokat készíthetünk kókusztej felhasználásával?
A kókusztej nem csupán univerzális tejpótló, hanem olyan alapanyag, amivel rengetegféle ételt készíthetünk el. Pikáns ízének köszönhetően nemcsak egzotikus fogásokat főzhetünk meg, hanem jól bevált, megszokott ételeinket is feldobja. Nézzünk néhány receptet, amelyek nem nélkülözik a kókusztejet.

Citromfüves csirke kókusztejben
Ezt az ételt egy vastag és nehéz öntöttvas lábosban érdemes készíteni. Az egész csirkét megmossuk, szárazra töröljük, kívül-belül sózzuk és borsozzuk, majd néhány órát hűtőben pihentetjük. A sütőt 190 fokra melegítjük elő, közben a tűzhelyen a vaslábasban 4 evőkanál vajat hevítünk, amihez evőkanálnyi olívaolajat adunk. A csirkének először a hát-, majd a hasi oldalát fél-fél perc alatt a zsiradékban megpörköljük, majd a zsírt leöntjük róla.
A csirkét a hátára fordítjuk a lábosban, hozzáadunk két csillagánizst, egy fahéjrudat, friss koriandert, egy nyolcba vágott citromot, kevés citromfüvet, 6 gerezd friss zúzott fokhagymát, és felöntjük 4 bögre kókusztejjel.
Betesszük az előmelegített sütőbe, és mérettől függően 60-90 percig sütjük, közben 3-4 alkalommal saját levével meglocsoljuk.
Kivesszük a sütőből, a csirkét kiemeljük, és friss spenótleveleket dobunk a szószba, majd fél percig a tűzhelyen forraljuk. Ezután a csirkét visszatehetjük a szószba, vagy külön tálon is az asztalra kerülhet. Rizzsel tálaljuk, tálaláskor aprított korianderrel és mogyoróhagymával díszíthetjük.

Gyömbéres sült rizs kókusztejjel
Egy bögre rizst főzzünk meg a szokásos módon kétszeres mennyiségű kókusztejben. (Ez az egytálétel kiválóan elkészíthető maradék rizsből is, ebben az esetben négy bögre főtt rizsre van szükség.)
Egy nagy serpenyőben vagy wokban hevítsünk negyed bögre kókuszolajat, majd egy percig nagy lángon pirítsunk benne két evőkanál apróra vágott friss gyömbért és két gerezd darált fokhagymát.
Adjuk hozzá a főtt rizst, és folyamatos kevergetés mellett süssük nagy lángon további 4 percen keresztül. Adjunk hozzá három apróra vágott mogyoróhagymát és kevés koriandert, süssük további 2 percig, majd keverjünk hozzá 2 evőkanál szójaszószt (vagy halszószt) és süssük még egy percen keresztül.
Végül keverjünk bele még egy fél koriandert, a mogyoróhagyma zöldjét, ízlés szerint chiliszószt, majd locsoljuk meg fél lime kicsavart levével, végül kavarjuk össze, és vegyük le a tűzről.
Azonnal fogyaszthatjuk.

Kókusztejes rizspuding
Ez a desszert a tejberizs egészségesebb, ízeiben izgalmasabb változata. Készíthető barna vagy fehér rizsből egyaránt, de mindenképp vegyük figyelembe, hogy a különböző rizsfajták eltérő főzési időt igényelnek.
Két bögre szójatejet és két bögre kókusztejet keverjünk össze, és kezdjük melegíteni. Ha már majdnem forr, adjunk hozzá fél bögre, egyszer átmosott rizst, negyed bögre nádcukrot vagy szőlőcukrot, fél vaníliarudat magjai nélkül, 3 összezúzott kardamomot negyed-negyed bögre aranymazsolát és apróra vágott pisztáciát és egy csipet sót.
Amikor a keverék felforrt, a lángot vegyük minimumra, és időnkénti kevergetés mellett főzzük (a rizs fajtájának megfelelően) 20-45 percig.
Fogyasztható melegen vagy hidegen egyaránt.

Értékelés
(0/0)
Értékelés Írása
Ez a név fog megjelenni a hozzászólásodnál!
Pl.: Nagyon egészséges, jó ár, stb.
Pl.: Csomagolás, kevésbé hatásos, stb.
Minimum 20 karaktert írj! Az elküldött értékelés perceken belül megjelenik az oldalon! (Kötelező).